Fortsätt till huvudinnehåll

Äppelkaka med kanelgömma


Kakasmet: 
100 g smör
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver 
1 tsk malen kardemumma 
2,5 dl filmjölk
1 ägg 
2 äpplen 

Kanelfyllning:
2 msk smält smör
1,5 msk kanel 
4 msk socker 

2-3 msk pärlsocker att toppa med

1. Sätt ugnen på 200 grader. 
2. Smält smöret till kaksmeten och låt de svalna något. Blanda det sedan med socker i en bunke. 
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma i en liten bunke och rör sedan med det tillsammans med smöret och sockret. 
4. Skala äpplena och skär dem i små bitar. Blanda ner äpplen, ägg och filmjölk i smeten. 
5. Smöra och bröda en form som är ca 25 cm i diameter. Häll i smeten i formen. 
6. Blanda alla ingredienser till kanelfyllningen och klicka ut den lite här och var på kakan. Strö över pärlsocker. 
7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Låt sedan svalna något innan servering. 

Kakan kan avnjutas som den är eller tillsammans med exempelvis vanligkräm eller lite vispad grädde. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plommonkaka med kanelgömma

Kakasmet:  75 g smör 3 dl strösocker 4 dl vetemjöl  2 tsk bakpulver  1 tsk malen kardemumma  1 dl creme fraiche  1 dl mjölk  1 ägg  200 g plommon Kanelfyllning: 2 msk smält smör 1,5 msk kanel  4 msk socker  2-3 msk pärlsocker att toppa med 1. Sätt ugnen på 200 grader.  2. Smält smöret till kaksmeten och låt de svalna något. Blanda det sedan med socker i en bunke.  3. Skölj plommonen, kärna ur och skär dem i klyftor.  4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och plommon i en liten bunke och rör sedan med det tillsammans med smöret och sockret.  5. Blanda ner mjölk, creme fraiche och ägg i smeten. 6. Smöra och bröda en form som är ca 25 cm i diameter. Häll i smeten i formen. 7. Blanda alla ingredienser till kanelfyllningen och klicka ut den lite här och var på kakan. Strö över pärlsocker.  8. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Låt sedan svalna något innan servering.