Kakasmet:
100 g smör
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
2,5 dl filmjölk
1 ägg
2 äpplen
Kanelfyllning:
2 msk smält smör
1,5 msk kanel
4 msk socker
2-3 msk pärlsocker att toppa med
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret till kaksmeten och låt de svalna något. Blanda det sedan med socker i en bunke.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma i en liten bunke och rör sedan med det tillsammans med smöret och sockret.
4. Skala äpplena och skär dem i små bitar. Blanda ner äpplen, ägg och filmjölk i smeten.
5. Smöra och bröda en form som är ca 25 cm i diameter. Häll i smeten i formen.
6. Blanda alla ingredienser till kanelfyllningen och klicka ut den lite här och var på kakan. Strö över pärlsocker.
7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Låt sedan svalna något innan servering.
Kakan kan avnjutas som den är eller tillsammans med exempelvis vanligkräm eller lite vispad grädde.
Kommentarer
Skicka en kommentar