4.5 dl vatten
1 paket torrjäst
5 dl rågmjöl
7 dl vetemjöl
1 msk ljus sirap
0.5 dl rapsolja
2 tsk salt
1. Koka linserna mjuka och låt dem rinna av ordentligt. Mixa dem sedan med 2 dl vatten till en jämn vätska. Tillsätt vatten så det blir 7 dl. Häll över I gryta och värm till fingervarmt.
2. Blanda rågmjöl, 4 dl av vetemjölet, salt och jästen i en bunke. Häll i olja, sirap och linsvattnet.
3. Arbeta degen och häll i resten av vetemjölet lite i taget. Arbeta tills degen släpper bunkens kant. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela I två delar och rulla ut dem. Dela rullarna i 6 delar var och rulla till bullar. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter. Skär eventuellt några snitt i varje bulle med en vass kniv.
5. Pensla bullarna med vatten och grädda i ugnen i 15 minuter på 225 grader.
Kommentarer
Skicka en kommentar