Fortsätt till huvudinnehåll

Linsfrallor


1 dl torkade röda linser 
4.5 dl vatten
1 paket torrjäst
5 dl rågmjöl 
7 dl vetemjöl 
1 msk ljus sirap 
0.5 dl rapsolja 
2 tsk salt 

1. Koka linserna mjuka och låt dem rinna av ordentligt. Mixa dem sedan med 2 dl vatten till en jämn vätska. Tillsätt vatten så det blir 7 dl. Häll över I gryta och värm till fingervarmt. 
2. Blanda rågmjöl, 4 dl av vetemjölet, salt och jästen i en bunke. Häll i olja, sirap och linsvattnet.
3. Arbeta degen och häll i resten av vetemjölet lite i taget. Arbeta tills degen släpper bunkens kant. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. 
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela I två delar och rulla ut dem. Dela rullarna i 6 delar var och rulla till bullar. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter. Skär eventuellt några snitt i varje bulle med en vass kniv. 
5. Pensla bullarna med vatten och grädda i ugnen i 15 minuter på 225 grader. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plommonkaka med kanelgömma

Kakasmet:  75 g smör 3 dl strösocker 4 dl vetemjöl  2 tsk bakpulver  1 tsk malen kardemumma  1 dl creme fraiche  1 dl mjölk  1 ägg  200 g plommon Kanelfyllning: 2 msk smält smör 1,5 msk kanel  4 msk socker  2-3 msk pärlsocker att toppa med 1. Sätt ugnen på 200 grader.  2. Smält smöret till kaksmeten och låt de svalna något. Blanda det sedan med socker i en bunke.  3. Skölj plommonen, kärna ur och skär dem i klyftor.  4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och plommon i en liten bunke och rör sedan med det tillsammans med smöret och sockret.  5. Blanda ner mjölk, creme fraiche och ägg i smeten. 6. Smöra och bröda en form som är ca 25 cm i diameter. Häll i smeten i formen. 7. Blanda alla ingredienser till kanelfyllningen och klicka ut den lite här och var på kakan. Strö över pärlsocker.  8. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Låt sedan svalna något innan servering.