Fortsätt till huvudinnehåll

Plommongrottor

Denna variant på den klassiska hallongrottan blev en succé. 

Ca 25 st

200 g smör 
4,5 dl vetemjöl 
1 dl socker 
2 tsk vaniljsocker 
1 tsk bakpulver 
 
Ca 1 dl plommonsylt 

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda alla ingredienser, utom sylten, I en matberedare. 
3. Rulla degen till bollar som är ca 1 cm I diameter. Lägg den I små formar. 
4. Gör en liten grop I varje boll och lägg i en klick sylt. 
5. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. 
Låt svalna. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plommonkaka med kanelgömma

Kakasmet:  75 g smör 3 dl strösocker 4 dl vetemjöl  2 tsk bakpulver  1 tsk malen kardemumma  1 dl creme fraiche  1 dl mjölk  1 ägg  200 g plommon Kanelfyllning: 2 msk smält smör 1,5 msk kanel  4 msk socker  2-3 msk pärlsocker att toppa med 1. Sätt ugnen på 200 grader.  2. Smält smöret till kaksmeten och låt de svalna något. Blanda det sedan med socker i en bunke.  3. Skölj plommonen, kärna ur och skär dem i klyftor.  4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och plommon i en liten bunke och rör sedan med det tillsammans med smöret och sockret.  5. Blanda ner mjölk, creme fraiche och ägg i smeten. 6. Smöra och bröda en form som är ca 25 cm i diameter. Häll i smeten i formen. 7. Blanda alla ingredienser till kanelfyllningen och klicka ut den lite här och var på kakan. Strö över pärlsocker.  8. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Låt sedan svalna något innan servering.